Informații utile despre verificarea ITP

Informații utile despre verificarea ITP

Inspecția Tehnică Periodică (ITP), este o evaluare obligatorie și periodică a vehiculelor, stabilită pentru a asigura conformitatea vehiculelor cu standardele de siguranță rutieră. ITP-ul evaluează aspecte esențiale ale vehiculului, printre care frâne, direcție, anvelope, lumini și emisii, asigurându-se că mașina este sigură pentru drumurile publice. Scopul ITP-ului este de a reduce riscurile de accidente cauzate de vehicule defecte și de a contribui la protecția mediului prin asigurarea faptului că vehiculele nu depășesc limitele legale de emisii poluante. În România, ITP-ul este efectuat la stații autorizate de Registrul Auto Român (R.A.R.) și este obligatoriu pentru toate vehiculele înmatriculate. Vehiculele noi sunt supuse primului ITP după 3 ani de la înmatriculare, iar apoi inspecția se efectuează la fiecare 2 ani. Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, inspecția se efectuează anual.

 

Atunci când te pregătești pentru Inspecția Tehnică Periodică, este esențial să fii conștient de motivele frecvente pentru care vehiculul tău ar putea fi respins. Înțelegând aceste aspecte vei putea să te asiguri că mașina ta este în stare optimă pentru a trece cu succes verificarea tehnică. 


10 motive pentru care poti fi respins la ITP

 

  1. Defecțiuni ale sistemul de frânare: plăcuțe de frână uzate, discuri de frână deteriorate, defecțiuni ale sistemului de frânare ABS, etrieri de frână blocați, defecțiuni ale frânei de mână. 
  2. Emisii Poluante Peste Limita Admisă: emisii excesive de gaze de eșapament, determinate de funcționarea ineficientă a motorului sau de sistemele de evacuare defecte.
  3. Defecțiuni ale sistemului de direcție: joc excesiv în volan, componente uzate sau deteriorate, funcționarea corectă a direcției asistate, geometria roților.
  4. Defecțiuni ale sistemului de iluminare: Becuri arse, lumini de frână defecte sau faruri incorect reglate.
  5. Martori de bord aprinși: Indicatori luminoși ca Check Engine, ABS, Airbag-uri, etc. 
  6. Anvelope: Anvelope deteriorate sau nepotrivite pentru condițiile de drum. 
  7. Stare tehnică generală: Rugina excesivă, deteriorări structurale semnificative sau alte avarii majore.
  8. Elemente de Siguranță: Centuri de siguranță defecte sau airbag-uri neoperaționale.
  9. Sistem de evacuare deteriorat sau modificat ilegal: țevi de eșapament corodate, rupte sau care prezintă scurgeri, modificări neautorizate care afectează performanța sau nivelul de zgomot al vehiculului, eliminarea convertorului catalitic sau schimbarea specificațiilor standard ale sistemului de evacuare.
  10. Documentație: Lipsa documentelor necesare sau nerespectarea standardelor de înmatriculare și identificare.

 

Pasi esentiali pentru a nu fi respins la ITP


Iată câțiva pași pe care îi poți parcurge pentru a te asigura că vehiculul tău este în stare optimă și nu vei fi respins la ITP:

  • Întreținere regulată: Asigură-te că mașina ta primește întreținerea regulată, inclusiv schimbarea uleiului, înlocuirea filtrelor, verificarea frânelor și a altor componente importante. Acest lucru ajută la menținerea vehiculului în stare optimă.
  • Anvelope: Verifică starea anvelopelor și asigură-te că acestea sunt în bună condiție și corespund condițiilor de drum. 
  • Documente: Asigură-te că talonul, buletinul, polița RCA și orice alte documente necesare sunt valabile și conțin informații corecte. 
  • Lumini și martori de bord aprinși: Asigură-te că toate luminile de pe mașină funcționează corect, inclusiv faruri, stopuri, semnale de întoarcere și lumini de avertizare. Verifică dacă sunt martori de bord aprinși. Aceștia reprezintă semnale importante despre starea vehiculului tău și pot indica probleme potențiale.


Dacă ești în căutarea unui scanner OBD2, performant, ușor de folosit și la un preț accesibil, Topdon TopScan Pro ar putea fi tot ce ai nevoie. TopScan Pro este tester OBD2 portabil, cu dimensiuni de buzunar și funcționalități avansate, pregătit să-ți ofere o scanare auto de calitate superioară. Conectează-l la portul OBD2 al mașinii și transformă-ți telefonul într-un tester performant prin intermediul aplicației dedicate. 
 

Vezi mai multe aici -> Topdon TopScan Pro


scanner OBD2 TopScan Pro de la Topdon
 

Documente necesare pentru ITP:
 

  • Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul) în original sau, după caz, autorizație provizorie de circulație.
  • Documemt de identitate, în original.
  • Poliță RCA valabilă la data inspecției.
  • Carte de identitate a autovehiculului (CIV), în original și securizată de RAR.


Ți-a expirat ITP-ul?

Dacă circuli cu ITP-ul expirat, sancțiunile includ o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, autoritățile îți vor reține plăcuțele de înmatriculare și talonul vehiculului, ceea ce poate duce la costuri suplimentare.

Valabilitatea ITP-ului

 

  • Vehicule noi – ITP-ul se efectuează la 3 ani, calculându-se de la data primei înmatriculări. Pentru următoarele inspecții, se calculează de la data celei precedente.
  • Autovehicule cu mai puțin de 8 locuri – ITP-ul este valabil pentru 2 ani.
  • Vehicule mai vechi de 12 ani – ITP-ul trebuie reînnoit anual.
  • Autovehicule destinate transportului de mărfuri, cu o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg - ITP-ul este valabil 1 an.
  • Vehicule transport persoane în regim de taxi și autovehicule cu peste 8 locuri – ITP-ul este valabil 6 luni
  • Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți si cvadricicluri - ITP-ul este valabil 2 ani.


Vrei să afli cum poți rezolva singur, fără a fi necesar să mergi la un service auto, anumite probleme care ar putea duce la respingerea ITP-ului vehiculului tău. Apasă -> aici <- și citește acest articol despre cum să-ți faci diagnoza singur, ca un profesionist.

La Etronic, devotamentul față de clienții noștri este la fel de important ca și calitatea produselor noastre, de aceea oferim un suport excelent pentru toate produsele noastre.
Suntem conștienți de faptul că tehnologia avansată poate ridica întrebări, astfel că am creat grupul de Facebook '
Suport Diagnoza Auto', un spațiu unde poți primi asistență rapidă și eficientă pentru orice nelămurire legată de diagnoza auto. Fie că ai întrebări despre funcționalitățile produselor noastre sau ai nevoie de sfaturi pentru utilizarea optimă a acestora, comunitatea noastră este aici pentru a te ajuta. Alătură-te grupului, beneficiază de suport complet din partea echipei Etronic și conectează-te cu experți și alți utilizatori pasionați.

Suport clienti Telefon de Luni-Vineri 9:00 -16:00 Timp de raspuns pe mail max. 1 zi lucratoare

0799 490 778 contact@etronic.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!